Ką valgyti rudenį? 7 sezoninės mitybos idėjos

parašė , 2021-09-22 22:29

Kai vėsta oras, kai sode po kojomis ima čežėti lapai, galima suprasti, kad ruduo jau ant nosies. O kai į duris pasibeldžia ruduo, verta susimąstyti, kokius sezoninius patiekalus vertėtų įtraukti į savo meniu. Jei kalbėti apie maistą, mūsų krašte ruduo išties turi ką pasiūlyti. Juk tai metas, kai gamta yra itin dosni vaisiais ir daržovėmis. Tad ir siūlome jums šį trumpą rudeniškų patiekalų ir ingredientų sąrašą, kuris pasitarnaus tiems, kas savo mitybą derina su sezoniškumu.

1. Marinuoti agurkai

MaistasJei tik ruduo šiltas, rudens pradžioje dar mėgaujamės šviežiais agurkais iš šiltnamio, tačiau vis dažniau galime atsidaryti ir marinuotų agurkų stiklainį. Marinuoti agurkai tinka prie įvairių mėsos patiekalų, gali paskaninti lauke keptus šašlykus. Marinuotuose agurkuose yra gausu įvairių mineralų ir vitaminų, be to, fermentuotas maistas teigiamai veikia žarnyno mikroflorą.

2. Moliūgai

Moliūgas nėra vien Helovino dekoracija. Moliūguose gausu svarbių antioksidantų, betakarotenų, vitamino C ir folio rūgšties. Betakarotenas gali sumažinti tam tikrų vėžinių susirgimų, širdies ligų riziką. Beje, naudingos ir moliūgų sėklos, kurias lengva patiems išsidžiovinti. Moliūgų sėklos organizmui suteikia baltymų, cinko, omega-3 riebiųjų rūgščių. Pastarosios taip pat ženkliai prisideda prie širdies sveikatos. Iš moliūgo galima gaminti sriubas, troškinius, blynus, pyragus, jį tinka valgyti žalią kaip garnyrą.

3. Obuoliai

Obuoliuose esama flavonoidų, kurie yra itin galingi antioksidantai. Valgydami obuolius sumažinate įvairiausių ligų riziką, saugotės nuo vėžinių susirgimų. Rudenį obuoliai yra ypač tinkamas maistas, nes pasižymi antiuždegiminėmis ir antialerginėmis savybėmis, o juk būtent rudenį dažniausiai puola visokie virusai. Besirūpinantieji savo grožiu stengiasi valgyti obuolių dėl to, kad jie padeda atrodyti jaunesniais. Valgykite obuolius kaip užkandį, naudokite kaip ingredientą įvairiuose patiekaluose.

4. Spanguolės

Spanguolės yra gardžios, sultingos ir be galo sveikos. Spanguolių uogos nekaloringos, jose gausu medžiagų, svarbių širdies sveikatai. Liaudies medicinoje spanguolės žinomos kaip gydomoji priemonė nuo šlapimo takų ligų. Šį uogų poveikį pripažįsta ir medicina. Spanguolių miške galima prisirinkti nuo rugsėjo iki gruodžio mėnesio, tad tikrai galima rasti progą gauti uogų net nemokamai. Gardinkite spanguolėmis kepinius, dėkite jų į sultis ir glotnučius.

5. Cinamonas

Cinamonas yra vienas seniausių žinomų prieskonių. Ir tai puikus rudeniškas pasirinkimas. Rytuose cinamonu įprasta gydyti peršalimą, diabetą ir įvairius kitus negalavimus bei ligas. Kepiniai su cinamonu rudenį suteikia jaukumo jausmą, be to, yra be galo gardūs ir sotūs. Nepabijokite cinamono panaudoti kiek netradiciniais būdais: barstykite jo ant salotų, įberkite žiupsnelį cinamono į arbatą.

6. Česnakas

Česnakas yra beveik labiau maistas, nei maistas. Česnakuose esantis alicinas efektyviai kovoja su virusais, grybeliais, bakterijomis. Nuolat valgant česnaką galima sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, užkirsti kelią vėžiniams susirgimams. Beje, česnakas šiek tiek pakelia nuotaiką, o juk rudenį tai gyvybiškai svarbu.

7. Kriaušės

Jei tik jūsų sode noksta kriaušės, būtinai jų prisiskinkite į valias. Jei sodo neturite, pirkite parduotuvėje. Kriaušės aprūpina organizmą skaidulinėmis medžiagomis, mažina cholesterolio lygį.

Rašyti komentarą